top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube

BESLENME

Spor yapıyorsanız, performansınız için doÄŸru beslenmenin ne kadar önemli olduÄŸunu da bilmeniz gerekir. Çünkü, vücudunuz bir makine gibidir... Ancak, doÄŸru yakıtı, doÄŸru zamanda koyarsanız en iyi verimi alabilirsiniz. Ama, çok zorlayıp, kaybettiÄŸiniz enerjiyi gerektiÄŸi gibi yerine koyamazsanız, hem vücudunuza zarar verirsiniz hem de istediÄŸiniz sonuçları hiçbir zaman elde edemezsiniz.

 

Antrenmanlar ve Maraton Yarışı Öncesinde Ä°deal Beslenme Nasıl Olmalıdır?

​

Günümüzde, beslenmenin önemini bilen sporcular, yoÄŸun antrenman programlarının altından, bilinçli ÅŸekilde planlanmış beslenme programları ile rahatça kalkabilirken, kendi doÄŸrularınca hareket edenler, çok daha zorlu süreçlerden geçmek zorunda kalıyorlar. Oysa ki, dikkat etmeniz ve mantığını anlamanız gereken bazı temel beslenme önerileri mevcuttur.

​

Antrenmanyap.com olarak, antrenman ve yarışlar öncesinde, size çok yardımı olacağına inandığımız, beslenme önerilerini sizin için hazırladık:

​

1. Karbonhidratlar; besin alımınız, vücudunuzdaki lifleriniz ve toparlanmanız için çok önemlidir. YaÄŸları ise; hormonlarınız, hücre zarlarınız, besin alımınız ve vücutta olabilecek iltihaplanmaları engellemeleri açısından tüketmeniz gerekir. Ve proteinlerin tüketimi de; bağışıklık sistemi, dokular, hormonlar, enzimler ve hemoglobin üretimi gibi vücut fonksiyonları açısından çok önemlidir. Besinlerin bu dağılımı içerisinde, besin yoÄŸunluÄŸu yüksek gıdaları yemeniz ve beraberinde doÄŸru bir antrenman programı uygulamanız size en iyi performansı sunacaktır. Ä°deal bir sporcu beslenmesinde alınması gereken besin dağılımı; %60 karbonhidrat, %20 - 25 yaÄŸ ve %15 -20 protein ÅŸeklinde olmalıdır. Günlük beslenme planınızı hazırlarken, öÄŸünlerinizde tüketeceÄŸiniz besinleri bu yüzdelere uygun ÅŸekilde yapmanız size büyük fayda saÄŸlayacaktır.

 

2. Antrenman ve yarıştan, 3 ile 4 saat önce besin almaya özen göstermelisiniz. Çünkü, vücudunuzun aldığınız besini tamamen sindirebilmek ve gereken enerjiyi elde edebilmek için bu zamana ihtiyacı vardır. Uzmanlar, aktivite öncesi 500 ile 1000 kalorilik bir yemeÄŸi önermektedirler.

 

3. Aktivite öncesi yemeÄŸiniz, niÅŸasta içeriÄŸi bakımından zengin olmalıdır. Çünkü, niÅŸastalar, protein ve yaÄŸlardan çok daha hızlı bir ÅŸekilde sindirilebilirler. Alacağınız niÅŸasta, ekmek, tahıl, makarna, meyve ve sebze gibi, kompleks karbonhidratlardan oluÅŸmalıdır. Bunlar, iki ile üç saat içerisinde midede hızla sindirilir ve vücudun ihtiyacı olan enerjiyi saÄŸlarlar.

 

4. Bir sporcu olarak, beslenme programınıza baÅŸlarken yapacağınız en iyi ÅŸey 3 ile 5 günde bir günlük tutmanızdır. Ana besin grupları olan, karbonhidratlar, yaÄŸlar ve proteinlerin yüzdelerini takip edin ki, toparlanmada, yüksek performans dönemlerinde ve genel saÄŸlığınız için doÄŸru miktarlarda alım yaptığınızdan emin olabilin. EÄŸer, yeteri kadar besin depolayamazsanız, vücudunuzdan en iyi ÅŸekilde verim alamazsınız.

 

5. Yüksek oranda ÅŸeker içeren besinler (çikolata, ÅŸekerlemeler, baklava vb.), kan ÅŸekerinde hızlı bir yükselmeye neden olur, ama hemen ardından da yine çok hızlı bir düÅŸüÅŸ meydana gelir ve bu da enerji kaybı demektir. Buna ek olarak, yüksek konsantrede ÅŸeker içeren gıdalar, vücudun sıvı ihtiyacını arttırır ve gereken su temin edilmezse, susuzluk, kramp, mide bulantısı ve diareye neden olur.

 

6. Antrenman ve yarış öncesinde yaÄŸ oranı yüksek besinler alınmamalıdır. Çünkü, yaÄŸlar, lif ve laktoz çerdiklerinden midede sindirilmesi uzun süren besinlerdir. Bu da aktivite anında, sporcuya zor anlar yaÅŸatabilir.

 

7. Bazı sporcular, antrenman ve yarışlardan 2 ile 3 saat önce, gıdalarını sıvı ÅŸekilde almayı tercih ederler. Bunu tercih etmelerinin en büyük nedeni, sıvı halde alınan gıdaların midedeki hızlı sindirimidir. Böylece, aktivite öncesi vücut gereken besini ve enerjiyi alabilecektir. Ve unutulmamalıdır ki, bu sıvı gıdanın içerisinde su da mevcuttur

 

8. Aktivite öncesinde, sıvı tüketimi yeterli miktarda olmalı ve doÄŸru seçimler yapılmalıdır. Ä°drar çıkışını arttırıp, vücudunuz susuz kalmasına neden olacağı için, kafeinden (kola, kahve, çay) uzak durulmalıdır. ÖrneÄŸin 70kg.luk erkek bir sporcu: 2 saatlik bir antrenman öncesi 6-8ml/kg=420-560ml sıvı alımı yapmalıdır. Küçük bir ÅŸiÅŸe su 500 ml. olduÄŸuna göre, sıvı alımını bu miktara göre ayarlayabilirsiniz.

 

Sporcular Ä°çin Yarış Öncesi ve Sonrası Sıvı Alım Tablosu

​

Yarıştan 1 gün önce                                                       Sık sık sıvı alın                                               

Yarış öncesi son yemek (3-4 saat öncesi)                     1-2 bardak su

Yarıştan 2 saat önce                                                    1-1 buçuk bardak su                                       

Yarıştan ½ saat önce                                                      1 bardak su

Yarışa 10-15 dk.                                                           ½ bardak serin su                                           

Yarış sonrası                                                        Kaybedilen kilo başına 2 bardak su

Yarıştan sonraki gün                                    36 saat süresince sık sık sıvı almaya devam edin          

​

​

Sıvı alımı, performansınızın zirvesine ulaÅŸmak için hayati önem taşımaktadır. BaÅŸarılı olma konusunda kararlı iseniz, kenara not alınacak kadar hafif bir konu deÄŸildir bu! Tek çözümü, bir sıvı alım stratejisi geliÅŸmek ve buna sadık kalmaktır.

​

Saatinizin alarmını, her 15 dakikada bir, size ÅŸiÅŸenizden büyük bir yudum almanız gerektiÄŸini hatırlatması için ayarlayın. Sıvı almak için susamayı beklemeyin!

​

Midenizin boÅŸ olması, susuzluÄŸu yavaÅŸlatır ve böylece susuzluÄŸun neden olacağı krampları ve rahatsızlığı engeller. Hedefiniz, erken ve sıkça sıvı içmenizdir. Çünkü, büyük yudumlarla alınan sıvılar mide boÅŸalma hızını arttırmaya yardımcı olur.

​

Hazırlayan: Antrenmanyap.com

GENEL BÄ°LGÄ°LER

bottom of page