top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
2012.jpg

TARÄ°HÇE

Tercüman Gazetesi tarafından 1973 yılında gündeme getirilen Asya'dan Avrupa'ya koÅŸma fikri, 1979 yılında bir grup Alman turistin giriÅŸimiyle gerçekleÅŸebildi. 1 Nisan'da yapılan ilk maratonu görenler, bunun iyi bir 'ÅŸaka' olduÄŸunu düÅŸünmüÅŸlerdi. Yıldan yıla geliÅŸen Ä°stanbul Maratonu'nun zirveye taşınması ise Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'nin organizasyonlarıyla saÄŸlandı.

​

Asya-Avrupa KoÅŸusu olarak baÅŸlayan maratonun adı daha sonra ki yıllarda Avrasya Maratonu olarak deÄŸiÅŸtirildi. 2013 yılında ise, Avrasya Maratonu'nun adı, dünyanın tüm maratonlarında olduÄŸu gibi, ÅŸehrin tanıtımı ve adını ön plana çıkarmak amacı ile Ä°stanbul Maratonu olarak deÄŸiÅŸtirildi.

​

Ä°stanbul Maratonu için heyecanlı bir geri sayım baÅŸladı. Bu dev organizasyonun doÄŸuÅŸu, geliÅŸimi ve bugüne ulaÅŸması zorlu bir süreci gerektirdi. Yüz bini aÅŸkın sporseverin iki kıtayı dostluk ve centilmenlik duygusuyla birleÅŸtirmesi Ä°stanbul Maratonu'nu dünyanın en ilgi çekici maratonu haline getirdi. Bu yaşına kadar karşılaÅŸtığı engelleri aÅŸarak gündemdeki yerini korudu. Ve nihayet Ä°stanbul Maratonu, yıllar ile birlikte Türk sporu ve Ä°stanbullular için vazgeçilmez bir ÅŸölen havasına kavuÅŸtu.

 

Nasıl Başladı?

​

1973 yılında Tercüman Gazetesi tarafından Ä°stanbul BoÄŸaziçi Köprüsü'nden maraton koÅŸulması fikri ortaya atıldı. Ä°lk baÅŸta kamuoyuna sıcak gelen öneri maalesef 1979'a kadar sadece düÅŸüncede kaldı. O yıl Ä°stanbul'u ziyaret eden bir grup Alman amatör atletizm severin konuyu gündeme getirmesiyle, Ä°stanbul ValiliÄŸi, Atletizm Federasyonu ve Karayolları Genel MüdürlüÄŸü bir çalışma içerisine girdi. Hazırlık aÅŸamasından sonra nihayet böyle bir etkinliÄŸin düzenlenebileceÄŸine karar verildi. 1979 yılında büyük zorluklar ile yola çıkılarak start alan o dönemki ismiyle "Asya-Avrupa KoÅŸusu" bir avuç insanın katılımı ve atletizme gönül verenlerin gayretleri ile gerçekleÅŸebildi. Ä°stanbul halkı o sıralarda yeni hizmete açılmış olan BoÄŸaziçi Köprüsü'nde yolun yarısının kapatılarak insanların köprüde koÅŸtuÄŸunu görünce bunun 1 Nisan ÅŸakası olduÄŸunu zannetmiÅŸlerdi.

 

4 Fedakar Ä°sim

​

Ä°lk maraton, tertip komitesi üyeleri Selahattin Yıldız, eski atlet ve Atletizm Federasyonu BaÅŸkanı Ali Ergenç, Ziya Ä°ÄŸdebeli ile Osman KazancıoÄŸlu'nun çabalarıyla koÅŸulabildi. DüÅŸük bir bütçe ve büyük zorluklarla karşılaÅŸan organizasyon ekibinin imdadına, Almanya'dan 60 gönüllü yetiÅŸti. Simtel ve Hisarbank gibi kuruluÅŸların desteÄŸiyle mali sorunlar aşıldı. DiÄŸer bir sorun ise Karayolları'nın binlerce insanın tempolu bir ÅŸekilde BoÄŸaziçi Köprüsü'nde koÅŸmasının, güvenliÄŸi tehlikeye sokacağı endiÅŸesiydi. Tüm planlamalar yapıldıktan sonra gerekli önlemlerin de alınmasıyla 1 Nisan 1979'da "dünyanın tek kıtalararası maratonu" unvanıyla Asya-Avrupa KoÅŸusu start aldı. 10, 20 ve 42 kilometrelik üç bölümden oluÅŸan yarışların yanı sıra 15 kilometrelik bir yürüyüÅŸ etabı daha eklendi.

 

Yarışın sembolü olan ve Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından da benimsenen turuncu-lacivert renklerin seçiminde 60 kiÅŸilik misafir Alman takımının formalarından esinlenilmiÅŸtir. Büyük yankı uyandıran ilk yarışın ardından Gençlik Spor MüdürlüÄŸü, Beden Terbiyesi ve Atletizm Federasyonu, yarışın geleneksel bir boyut kazanması için çabalarını sürdürdüler. Ancak oldukça yüksek bir tempo gerektiren maraton süreci ekonomik ve sosyal zorluklar yaÅŸanmasına neden olabiliyordu.

 

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Damgası

​

Artan problemler nedeniyle, Asya-Avrupa KoÅŸusu'nun isim babalığını yapan Selahattin Yıldız ile dönemin Atletizm Federasyonu BaÅŸkanı Ali Ergenç, koÅŸunun gerçek amacına ulaÅŸmasını saÄŸlamak amacıyla, organizatörlüÄŸü Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'ne hibe etme kararını aldılar. EleÅŸtiri ve uzun tartışmalar sonunda BüyükÅŸehir Belediyesi'nin himayesine geçen Asya-Avrupa KoÅŸusu 1982'den sonra yeni bir hüviyet kazandı. "Kıtalararası Avrasya Maratonu" olarak yeniden isimlendirilen koÅŸu, belediyenin katkıları ile daha renkli hale gelirken, geniÅŸ kitlelerin de ilgisini çekmeye baÅŸladı. Ä°lerleyen yıllarda ise tam anlamıyla dev bir organizasyona dönüÅŸtü.

​

Avrasya Maratonu, BüyükÅŸehir Belediyesi döneminde uluslararası yerli ve yabancı isimler maratona katıldı, kategoriler ve ödüller arttırıldı. IAAF, AIMS gibi dünya atletizmini yöneten kuruluÅŸlardan tebrik ve destek alınmaya baÅŸlandı. Bu yıllarda maratonun sportif yönünü güçlendirme hedefi doÄŸrultusunda ilk defa dünya çapındaki yıldız atletler maratona davet edildi. Ayrıca halkın katılımını artırmak için geniÅŸ tanıtım ve bilgilendirme kampanyası yürütülerek “ Maraton” amacına ulaÅŸtırıldı. Ä°stanbul'da yapılan diÄŸer uluslararası etkinliklerden kazanılan tecrübeler iki kıta arasındaki bu önemli yarışa da yansıdı.

​

1999 Yılında Deprem Endişesi

 

1999 yılına gelindiÄŸinde, Türkiye'yi derinden sarsan 17 AÄŸustos depremi nedeniyle maratonun koÅŸulup koÅŸulmayacağı tartışılır hale geldi. Toplum olarak yaÅŸanan üzüntünün yanı sıra güzergâhın geçtiÄŸi BoÄŸaziçi Köprüsü'nden aynı anda binlerce insanın koÅŸması bir risk meydana getirebilirdi. Ancak Ä°stanbul ValiliÄŸi baÅŸkanlığındaki koordinasyon kurulu, organizasyonun yapılmasının Türkiye'nin yaÅŸadığı sıkıntılı dönemi atlatmasında yararlı olacağına karar verdi. Köprü üzerindeki riske karşılık ise katılımcı sayısı 75 bin kiÅŸiyle sınırlandırıldı. 75 bin kiÅŸinin yer aldığı 1999 Avrasya Maratonu'nda elde edilen gelirler de depremzedelere bağışlandı. Bu karar, bir spor ÅŸöleninin, toplumdaki yardımlaÅŸma duygusunu ortaya çıkarması nedeniyle diÄŸer ülkeler tarafından örnek alındı. Depremden etkilenen birçok aile bu yardımlar sayesinde sorunlarının bir kısmını çözme imkânını buldu.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

2000 Yılında Avrasya Maratonu Ekranlarda

 

2000 Avrasya Maratonu, dev organizasyonun tarihinde önemli bir yer tutmuÅŸtur. KoÅŸu, TRT, NTV, CNN Türk gibi yerli televizyon kanallarının yanı sıra bütün dünyaca izlenen Eurosport kanalı vasıtasıyla naklen yayınladı. Böylelikle hem Türk atletizminin bu alandaki baÅŸarısı hem de Ä°stanbul'un tarihi ve doÄŸal güzellikleri birçok ülkeye görüntülü aktarıldı. Reuters, Washington Post, AP gibi medya kuruluÅŸlarıyla birlikte toplam 150 yerli ve yabancı gazetecinin koÅŸuyu takip etmesi dikkat çekiciydi.

2000 yılının bir diÄŸer özelliÄŸi ise; Ä°stanbul'un 2008 Olimpiyatları için yaÅŸadığı adaylık süreciydi. Maraton bu adaylığı güçlendirmek ve yerel yönetim olarak BüyükÅŸehir Belediyesi'nin dev organizasyonları baÅŸarıyla yapılabileceÄŸini göstermesi açısından büyük bir önem taşıyordu. Her türlü ayrıntı düÅŸünüldü, sportif baÅŸarı ve yankılanma için dünyanın ünlü atletleri davet edildi. 75 bin kiÅŸilik kısıtlamaya raÄŸmen aşırı ilgi nedeniyle bu sayının 100 bine yaklaÅŸması vatandaÅŸların BüyükÅŸehir Belediyesi'ne verdiÄŸi desteÄŸin en açık göstergesiydi.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

2001 Yılı Organizatör DeÄŸiÅŸikliÄŸi

 

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından organize edilen yarış, tarihi boyunca sadece bir kez 2001 yılında dönemin Gençlik ve Spor Genel MüdürlüÄŸü ile Atletizm federasyonu tarafından ortaklaÅŸa organize edilmiÅŸtir.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

2002 Yılında Yeniden Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

2002 yılında katılımcı sayısının düÅŸüklüÄŸü de göz önünde bulundurularak organizasyon yeniden Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'ne verildi.

​

2003 Yılında Cumhuriyet Coşkusu

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Kıtalararası Avrasya Maratonu 2003 yılında çok anlamlı bir atmosfere tanıklık etti. Türkiye Cumhuriyeti 80. kuruluÅŸ yıldönümünü kutlarken, Avrasya da 25. yaşına giriyordu. Bu iki tarihin birbirine denk düÅŸmesi nedeniyle organizasyon büyük bir coÅŸku ile kutlandı. Ä°nönü Stadı'nda gerçekleÅŸtirilen gösterilerde Cumhuriyet olgusu vurgulandı. Türk KuÅŸu'na baÄŸlı paraÅŸütçülerin yaptığı hareketler, tribünleri dolduran binlerce Ä°stanbullu tarafından uzun süre alkışlandı. ​

​

2004 Yılında Coşkulu Maraton

 

Avrasya Maratonu, 2004'te büyük bir coÅŸkuyla ve katılımla gerçekleÅŸtirildi. Ä°stanbul genelinde yürütülen geniÅŸ tanıtım kampanyası ile güzergâh her zamankinden daha renkli görüntülere sahne oldu.

​

2005 Yılında SavaÅŸsız Barış Ä°çinde Bir Dünya Ä°çin

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Avrasya Maratonu; ”barış içinde bir dünya”ya adandı. Farklı ülkelerden çocuklar, BoÄŸaziçi Köprüsü üzerinde barış güvercinleri uçurdular. Ayrıca bu yıldan itibaren yurtdışı iletiÅŸim merkezleri açıldı.

​

2006 Yılında Çipli Sisteme Geçildi

 

2006 yılında artırılan ödül miktarları ve atletlerin derecelerini anında ölçen elektronik zamanlama çipi sayesinde maraton ciddi bir ivme kazandı. Avrasya Maratonu bu yıldan itibaren uluslararası takvimde saygın bir yeri olan, elit atletler ve yüz bini aÅŸkın sporseverin katıldığı bir organizasyon kimliÄŸini kazandı.

​

2007 Yılında Ä°nönü'de Son FiniÅŸ

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

SaÄŸlıklı çevre, saÄŸlıklı nesiller, yaÅŸanabilir bir kent sloganıyla koÅŸulan, Ä°stanbul Halkının spor yapma bilincini geliÅŸtirmeyi amaçlayan Avrasya Maratonu’nun Ä°nönü Stadyumu'nda son finiÅŸi gerçekleÅŸtirildi.

​

2008 Yılında "Silver Label"

​

2008 yılında gerekli kriterler saÄŸlanarak Avrasya Maratonu Silver Label niÅŸanına sahip dünyadaki 21 maraton arasındaki yerini alarak "GümüÅŸ Kategori"ye yükseldi. Kot farkının giderilmesi ve parkura tarihi özellik kazandırılması amacıyla finiÅŸ noktası BeÅŸiktaÅŸ'tan Sultanahmet'e alındı. Ayrıca bu yıldan itibaren Avrasya Maraton Fuarı düzenlenmeye baÅŸlandı. Etiyopyalı rekortmen atlet Haile Gebrselassie Maraton Fuarına katıldı. Adım Adım OluÅŸumu ile "Sosyal Sorumluluk Partneri" uygulamasına geçildi.

​

2009 Yılında Online Kayıt Sistemi ile Çipli KoÅŸularda Katılım Rekoru

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

2009 yılı itibari ile Avrasya Maratonu ile kayıtlar internet üzerinden online olarak gerçekleÅŸtirilmeye baÅŸlandı ve ilk yılında kayıt rekoru kırıldı. Çipli koÅŸulara 5 kıta, 71 ülkeden 7,630 kiÅŸi kayıt yaptırdı. 8 Km Halk KoÅŸusu katılımcıların derecelerinin ölçülebilmesi için "Çipli" olarak da koÅŸulmaya baÅŸlandı.

​

2010 Yılında Köprü Üzerinde 200 Bin KiÅŸi

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

2010 yılında otomatik mail ve cep telefonu mesajı ile bilgilendirme sistemine geçildi. 2010 yılında Altın Kategori'ye geçiÅŸ gerekli giriÅŸimlerde bulunuldu. Ä°lk kez saÄŸlıklı yaÅŸam istasyonları kuruldu. Uluslararası Ä°liÅŸkiler geliÅŸtirildi. Prag ve Roma baÅŸta olmak üzere Londra, Berlin, Frankfurt, Paris, New York, Boston ve Rotterdam Maratonlarına gözlemciler ve temsilciler gönderildi. Ayrıca uzun yıllar sonra yeniden sponsorluk faaliyetlerine adım atılarak AkÅŸam Gazetesi'nin ana sponsorluÄŸunda resmi ve tedarik sponsorlarının desteÄŸine baÅŸvuruldu. YoÄŸun çalışmalar sonucunda çipli koÅŸulara 5 kıta, 85 ülkeden 8,380 kiÅŸi kayıt yaptırarak Maratonun katılım rekoru bir kez daha kırıldı. Ayrıca her yıl on binlerce kiÅŸinin katıldığı Halk KoÅŸusu'na 2010 yılında yaklaşık 200 bin kiÅŸi katıldı.

​

2011 Yılında Hedef "Gold Label"

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

"Altın Kategori"ye geçiÅŸ için çalışmalar yapılmaya baÅŸlandı. IAAF'ın belirlemiÅŸ olduÄŸu tüm kriterlerin yerine getirilmesi ile 2012 yılı Kıtalararası Ä°stanbul Avrasya Maratonu Altın Kategori'ye kabul edilerek Dünya'nın en iyi 17, Avrupa'nın en iyi 7 Maratonu'ndan biri olma unvanını elde etti. 2011 yılında, Maraton Fuarı Feshane Fuar ve Kongre Merkezi'nden Ä°stanbul Kongre Merkezi'ne taşınarak Türkiye'nin en büyük spor fuarı düzenlendi ve Maraton Fuarı dünya maratonlarının fuarları ile aynı seviyeye ulaÅŸtırıldı.

​

Çipli Halk KoÅŸusu'nun adı 8 Km KoÅŸusu olarak deÄŸiÅŸtirildi. Yine 8 Km koÅŸusunun start - finish yerleri ve baÅŸlama saati deÄŸiÅŸtirildi. Halk KoÅŸusu'nun adı Halk YürüyüÅŸü olarak deÄŸiÅŸtirilerek, koÅŸu ve yürüyüÅŸ kategorileri net bir ÅŸekilde birbirinden ayrıldı. Halk YürüyüÅŸü, tiÅŸört - madalya dağıtımları Spor A.Åž. tesislerinden yapıldı. Avrasya Maratonu internet sitesi yenilendi.

​

2012 Yılında İsim Sponsorluğunda Yeni Bir İsim, Vodafone İstanbul Avrasya Maratonu

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Vodafone'nun isim sponsoru olmasıyla yarışın adı Vodafone Ä°stanbul Avrasya Maratonu oldu. IAAF tarafından Altın Kategori'ye kabul edilmiÅŸ olan Vodafone Ä°stanbul Avrasya Maratonu ilk kez Altın Kategori'de düzenlendi. 8 Km koÅŸusu start noktası öne çekilirken, finish noktası Fındıklı'dan Tophane'ye taşındı. Iphone ve Android iÅŸletim sistemli telefonlar için Vodafone Ä°stanbul Avrasya Maratonu internet sitesi aplikasyonu yapıldı. Sosyal Sorumluluk Partneri Adım Adım OluÅŸumu bünyesinde bulunan Sivil Toplum KuruluÅŸları'na, bağış karşılığı Maraton Fuarı'nda +2000 kiÅŸilik, Yardımseverlik KoÅŸusu Kayıtları alındı. 5. Km'den itibaren her km'ye "km" iÅŸareti konuldu. Her 5 Km'de bir elektronik kronometre konuldu. Tüm bu çalışmalar neticesinde çipli koÅŸu kayıtlarında; 6 kıta, 88 ülkeden toplam 13.006 katılımcı ile tüm zamanların katılım rekoru kırıldı.

​

2013 Yılında Avrasya Maratonu'nun İsmi İstanbul Maratonu Olarak Değiştirildi

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

Vodafone Ä°stanbul Avrasya Maratonu ismi dünyanın tüm maratonlarında olduÄŸu gibi, ÅŸehrin tanıtımı ve adını ön plana çıkarmak amacı ile Vodafone Ä°stanbul Maratonu olarak deÄŸiÅŸtirildi. Vodafone Ä°stanbul Maratonu 2. kez IAAF tarafından Altın Kategori'ye kabul edilerek Dünya'nın en iyi 24, Avrupa'nın en iyi 11 Maratonu arasında yer aldı. 8 Km koÅŸusu 10 Km olarak deÄŸiÅŸtirildi. 10 Km koÅŸusunun finiÅŸ yeri Tophane'den Ä°stanbul Ticaret Üniversitesi önüne (Eminönü) alındı. 15 Km koÅŸusu finiÅŸ yeri Sultanahmet'ten Ä°stanbul Ticaret Üniversitesi karşı caddesine alındı. Vodafone Ä°stanbul Maratonu Resmi Sosyal Sorumluluk Partneri, bünyesindeki 11 STK ile Damlaya Damlaya oldu. Maraton Fuarı Ä°stanbul Kongre Merkezi'nden, Sinan Erdem Spor Salonu'na alındı. 6 kıta, 97 ülke ve 19.257 kayıtlı katılımcı ile 5. yılda da ülke ve katılımcı sayısı rekoru kırıldı.

​

2014 Yılında İstanbul Maratonu 3. Kez Altın Kategoride

​

Vodafone Ä°stanbul Maratonu 3. kez IAAF tarafından Altın Kategori'ye kabul edilerek Dünya'nın en iyi 22, Avrupa'nın en iyi 11 Maratonu arasında yer aldı. Ä°lk kez gerçekleÅŸtirilen Gönüllülük projesi kapsamında 2.500 gönüllü eÄŸitimlere katılarak maratonun start noktasından finiÅŸ noktasına kadar her kademede görev aldı. YeÅŸil Maraton adaylığı için çalışmalara baÅŸlandı. 6 kıta, 119 ülkeden 25.000 katılımcı ile 6. yılda da ülke ve kayıtlı katılımcı sayısı rekoru kırıldı.

​

2015 Yılında İstanbul Maratonu 4. Kez Altın Kategoride

​

3. kez IAAF tarafından Altın Kategori’ye kabul edilmesi sebebi ile Vodafone Ä°stanbul Maratonu’na 2017 yılına kadar Altın Maraton unvanı verildi. AIMS tarafından YeÅŸil Maraton unvanına layık görüldü. Ä°stanbul Maratonu Hatıra Ormanı kuruldu. Ä°lk kez yarışın organizatörü olan Spor A.Åž. bünyesinde çip ekibi kurularak maraton Spor A.Åž. Timing Ekibi tarafından ölçüldü. Maraton Fuarı Sinan Erdem Spor Salonu’ndan Aslı Çakır Alptekin Atletizm Salonu’na alındı. Bir kez daha kayıtlı sporcu rekoru kırılarak 27.000 katılımcı yarışa kayıt oldu.

​

2016 Yılında Ä°stanbul Maratonu "15 Temmuz Åžehitleri" Ä°çin KoÅŸuldu

​

Halk KoÅŸusu’nun adı Kahramanlar KoÅŸusu olarak deÄŸiÅŸti ve yarış “15 Temmuz Åžehitleri Ä°çin KoÅŸuyoruz” sloganı ile koÅŸuldu. Maraton Fuarı Sinan Erdem Spor Salonu ve Aslı Çakır Alptekin Atletizm Salonu’nun da yapıldı. 42K, 15K ve 10K kategorilerinde Pacer Atletler koÅŸucuları en iyi derecelerine taşıdı. 42K finiÅŸ noktasında EÅŸya Çadırı uygulaması hayata geçirildi.

​

2017 Yılında Ä°stanbul Maratonu 

​

Maraton Fuarı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde gerçekleÅŸtirildi. 42K, 15K ve 10K kategorilerinde Pacer Atletler koÅŸucuları en iyi derecelerine taşıdı. Erkeklerde 2:11:20 ile Fransız atlet Abraham Kiprotich, kadınlarda ise 2:22:34 ile Kenyalı atlet Ruth Chepngetich ipi göÄŸüsledi. 

 

2018 Yılında Ä°stanbul Maratonu Parkur Rekorları Kırıldı

​

42K, 15K ve 10K kategorilerinde koÅŸulan Ä°stanbul Maratonu'nda hem kadınlarda hem de erkeklerde rekorlar kırıldı. Erkeklerde Kenyalı atlet Felix Kimutai 2:09:57 ile parkur rekoru kırarken, kadınlarda 2017 yılı ÅŸampiyonu Ruth Chepngetich 2:18:35 ile Dünya'nın en iyi 17. derecesini elde ederek büyük bir baÅŸarıya imza attı.

​

​

​

​

​

​

​

​

GENEL BÄ°LGÄ°LER

1999 deprem.png
2000 yılında.png
2001 yılı.png
2002 yeniden.png
2003 cumhuriyet.jpg
2005 yılı savaşsız.jpg
2007.jpg
2009.jpg
2010.jpg
2011.jpg
2013.jpg
bottom of page